Powered by Blogger.

Tuesday, February 16, 2010

TaNyA SaMA pOKOk


Tanya Sama Pokok
Korang ingat tak dulu ada satu lagu lama yg diorang nyanyi berduet
tu....starting dia "tanya pada hati apa tanda sayang" agaknyer lah
sikit lebih kurang.

Tanya pada pokok atas ada berok
Berok sedang duduk tergarok-garok
Jambannya berkurap tidak mandi pagi
Terjun dalam kolam ikan pun mati

Taik bulat-bulat boleh buat obat
Isi dalam botol cap orang kuat
Obat pun dimakan kener gatal-gatal
Bawak kat hospital terus meninggal

Tanya pada hati apa tanda sayang
Hati kata duit tak boleh kurang
Lain kurang takpa fulus mesti ada
Baru rumahtangga boleh bahagia

Orang Melayu kita ada satu penyakit
Belanjer boros-boros sampai tersepit
Utang sana sini beli itu ini
Bila takder duit bantai anak bini

Ader Melayu kiter mulut cam tempayan
Idop suker mengater lazernyer sakan
Mulut tak tahu diam macam bontot ayam
Tidak kisah hari siang dan malam

Suker cakap besar selalu megah-megah
Jiran beli kecik dia nak yg besar
Hati asek sakit mater selalu merah
Baru cakap sikit sudah nak marah

Melayu takleh maju pasal dia tak laju
Cina sudah meluru dia mati kutu
Otak berjerebu bodoh macam lembu
Kener marah membisu last buat tak tahu

Bincang punya bincang rancang punya rancang
Meeting macam perang sumer nak menang
Tak pernah bersatu tak pernah setuju
Gini punya Melayu camner nak maju...

0 ulasan: